Morelówka: przepis na nalewkę na morelach

2021-08-31
EZ
Nalewka z moreli
Autor: Shutterstock Nalewka z moreli jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku, a do tego ma piękny kolor!
łatwy
40 min
4

Do nalewek najlepiej nadają się krajowe morele, które są wypełnione słońcem i sokami. Owoce nie powinny mieć plamek i innych przebarwień, bo takie zmiany mogą wpływać na jakość nalewki.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg moreli
  • 1 l spirytusu  
  • 2 szklanki przegotowanej wody  
  • 0,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele wypestkować. Przelać wrzątkiem i podzielić na niewielkie kawałki.
  • Włożyć do dużego słoja, dodać cukier oraz spirytus wymieszany z wodą. Słój zamknąć, odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 3 miesiące, co kilka dni lekko nim potrząsać.
  • Po tym czasie nalew przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
EZ