Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naturalnym środkiem spulchniającym ciasto biszkoptowe jest piana ubita z białek. Zazwyczaj na biszkopt do tortu potrzeba zużyć 8-12 jajek. Biszkopt tortowy można przygotować w sposób oszczędny z mniejszej ilości jajek, ale wtedy trzeba dodać środek spulchniający. W tym przypadku proszek do pieczenia. Oszczędny biszkopt tortowy zawsze się udaje i jest idealny do domowych tortów.
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 26 dkg cukru
- 13 dkg mąki pszennej tortowej
- 13 dkg mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia i skórka z starta z cytryny
- 2 dkg masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z 20 dkg cukru.
- Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody.
- Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 6 dkg cukru.
- Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę, dodać nasionka wyskrobane z przeciętego strączka wanilii i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i upiec.
- Po upieczeniu i wystudzeniu, przeciąć, nasączyć i przełożyć kremem.