Makowiec z jabłkami. Pyszne i idealnie wilgotne ciasto na Boże Narodzenie

makowiec z jabłkami
Autor: Shutterstock Przepis na makowiec z jabłkami na Boże Narodzenie jest prosty i szybki.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Jak zrobić makowiec, żeby był wilgotny? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Aby upiec pyszny i wilgotny makowiec, warto wybrać ten sprawdzony przepis. Makowiec z jabłkami ma obłędny smak i jest świeży przez kilka dni. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany. Ciasto robi się praktycznie samo, a efekt smakowy jest zaskakujący. Poznajcie przepis na makowiec z jabłkami, czyli najlepsze ciasto na Boże Narodzenie.

Co dodać do maku z puszki na makowiec?

W tym sprawdzonym przepisie na obłędny makowiec z jabłkami wykorzystuje się gotową masę makową z puszki. Aby domowe ciasto z makiem w roli głównej smakowało wyśmienicie, masę makową warto wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą smak bożonarodzeniowego ciasta. Co więc dodać do makowca z jabłkami?

Według listy składników potrzebnych do upieczenia pysznego domowego makowca z jabłkami oprócz masy makowej z puszki dodaje się także posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki. Wśród składników nie ma mąki pszennej, która została zastąpiona kaszą manną. Masa makowa z puszki jest dość słodka, ale łasuchy mogą dosypać do ciasta 2 łyżki cukru. Potrzebne będzie jeszcze masło, jajka i proszek do pieczenia. Po upieczeniu ciasto jest nie tylko pyszne, ale i wilgotne. Odpowiedzialne są za to jabłka, które sprawiają, że makowiec jest tak dobry i wilgotny.

Jak zrobić makowiec z jabłkami?

Przepis na świąteczny makowiec z jabłkami nie jest skomplikowany. Świąteczne ciasto robi się w kilku banalnie prostych krokach. Należy jednak postępować według przepisu i stosować się do wszystkich zaleceń. Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania ciasta, powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki.

Jak zrobić pyszny i rozpływający się w ustach makowiec z jabłkami?

  • 1. etap – wymieszanie masy makowej z żółtkami, kaszą manną, cukrem, proszkiem do pieczenia i bakaliami
  • 2. etap – dodanie startych na tarce jabłek
  • 3. etap – dodanie ubitych na sztywno białek i delikatne wymieszanie ich z pozostałymi składnikami
  • 4. etap – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
  • 5. etap – udekorowanie makowca z jabłkami polewą czekoladową

Ile minut się piecze makowiec?

Wilgotny makowiec z dodatkiem startych jabłek i orzechów nie jest trudnym ciastem. Przygotowanie trwa około 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Jabłkowy makowiec przelany do formy wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze około godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu świąteczne ciasto dekoruje się polewą czekoladową. Sprawdzi się też cukier puder.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka masy makowej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do masy makowej dodać żółtka. Wsypać kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i rodzynki. Wymieszać.
  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy makowej i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową. Do roztopionego masła dodać kakao i mleko. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą i udekorować nią ciasto.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
  • Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.
Ciasta świateczne. Przepis na makowiec
Anna Szulc-Górska
więcej