Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny: przepis

Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny: przepis

Autor Zdjęcia: Elżbieta Borkowska-Gorączko

Żurawina zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, jednak nie powinny jej jeść osoby, które już cierpią na tę dolegliwość

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Właściwości lecznicze żurawiny znane są od wielu lat. Jeśli przeszkadza Ci kwaśny smak tych owoców, cennych substancji zawartych w żurawinie możesz dostarczyć organizmowi w formie nalewki. Poznaj prosty przepis na pyszną żurawinówkę, czyli nalewkę z żurawiny.

Składniki

  • 1 kg żurawin
  • 1 l wódki (45%)
  • 100 ml spirytusu
  • 1 l wody źródlanej
  • 800 g cukru
  • 4 suszone śliwki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opłukać żurawinę, osuszyć i rozgnieść.

  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić w paski.

  • Połączyć owoce, włożyć do gąsiora lub dużego słoja, zalać wódką, przykryć grubą gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.

  • Nalewkę zlać, wyciskając owoce przez flanelową ściereczkę.

  • Zagotować wodę z cukrem i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć pianę.

  • Gorący syrop połączyć ze spirytusem, dodać nalewkę, wszystko wymieszać, przykryć gazą i odstawić na dobę.

  • Nalewkę przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek.

  • Wstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4-5 miesięcy.

Nalewkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności. Żurawina działa antyrakowo, ma zbawienny wpływ na układ moczowy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet obniża poziom cholesterolu. UWAGA! Żurawiny powinny unikać osoby ze stwierdzoną osteoporozą czy kamieniami nerkowymi.

Przepisy z tej kategorii