Śmietanówka: przepis na domowy likier śmietankowy

2021-03-29
Śmietanówka: przepis na domowy likier śmietankowy
Autor: Shutterstock Likier śmietankowy można podać ze szczyptą przypraw. 
łatwy
30 min
4

Oleska śmietankówka, czyli słynna „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu”, trafiła do sprzedaży w październiku 2017. Regionalny likier czekał na to 12 lat. Można ją kupić, ale tylko w sklepie Regionalnej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. Śmietanówka to słodki likier na bazie śmietany i cukru. Likier śmietanowy ma zrównoważony śmietanowy smak, nieco podobny do likieru jajecznego, ale dużo łagodniejszy. Śmietanówka pasuje do czarnej kawy oraz wszystkich deserów na bazie gorzkiej czekolady. Wielbiciele słodkich alkoholi będą nią zachwyceni. Wypróbujcie przepis na domowy likier śmietankowy i cieszcie się jego smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany kremówki (śmietana 30%)
  • 200 ml spirytusu 95%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wsypać cukier i cukier waniliowy (lub przeciętą wzdłuż laskę wanilii), wlać śmietanę.
  • Delikatnie podgrzewać śmietanę, jednocześnie mieszając, aby rozpuścić cukry. Najlepiej podgrzać śmietanę w kąpieli wodnej. Uważać, aby nie zwarzyć śmietany. Nie mieszać zbyt energicznie, bo otrzymamy masło.
  • Ostudzić mieszaninę śmietany.
  • Gdy osłodzona śmietana całkiem wystygnie, dolać powoli spirytus cienkim strumieniem, w trakcie ostrożnie mieszając.
  • Przelać do butelki i wstawić do lodówki.
  • Podawać likier sam lub z dodatkiem odrobiny cynamonu i gałki muszkatołowej.