Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek: dobry przepis [WIDEO]

Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek: dobry przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka na śliwkach według przepisu dziadka zawsze doskonale smakuje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie ma to jak domowej roboty nalewka. Nasi dziadkowie uwielbiają raczyć nas takimi trunkami, tak samo jak uwielbiają je robić. Domowa nalewka ze śliwek ma niezapomniany smak. Jej zrobienie to nic trudnego. Podajemy dziadkowy przepis na domową śliwówkę. Aby zrobić nalewkę śliwkową wg przepisu dziadka, potrzebujemy tylko zapału i dobrych składników.

Składniki

  • ponad kilogram śliwek węgierek - mogą być lekko miękkie,

  • pół litra wódki,

  • pół litra spirytusu,

  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.

  • Do przygotowanego gąsiora wsypujemy śliwki, następnie zalewamy je wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.

  • Gąsior musimy dokładnie i szczelnie zamknąć i odstawić do ciemnego i ciepłego miejsca na ok. 5 tyg.

  • Nalewkę musimy oczywiście doglądać - co 2-3 dni należy potrząsnąć gąsiorem, by przemieszać jego zawartość.

  • Dopiero po ok. 5 tygodniach dosypujemy do śliwek cukier. Powtarzamy procedurę potrząsania.

  • Do nalewki wracamy dopiero po kolejnych czterech tygodniach. Przelewamy ją przez sito, aby pozbyć się miąższu i skórek ze śliwek.

  • Odcedzoną nalewkę przelewamy do szklanych butelek, korkujemy je drewnianym korkiem i odstawiamy w ciemnie miejsce na ok. 4 miesiące.

  • Im dłużej  nalewka stoi w butelce, tym lepszego smaku nabiera.

Ocena: 2,5