Nalewka na liściach czarnej porzeczki, czyli listówka: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Listówki, czyli nalewki na liściach czarnej porzeczki, najczęściej używa się do wzbogacania smaku innych nalewek, zwłaszcza smorodinówki. Jak zrobić nalewkę na listkach porzeczki?
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czerwonych porzeczek
Klasyczny kir - wino + porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową
Listówka - nalewka z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI
- młode listki i pędy krzewu czarnej porzeczki
- 2 l wódki 40-proc.
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiosną, gdy na krzewach porzeczek rozwiną się liście, należny je zebrać, włożyć do słoja, lecz nie ubijać, i zalać wódką, tak aby były zakryte.
- Odstawić na 7 dni w ciepłe miejsce, po tygodniu przestawić w miejsce chłodne na 3 tygodnie.
- Po tym czasie zlać alkohol, a pozostawione w słoju liście zasypać cukrem wymieszanym z kwaskiem cytrynowym. Odstawić w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając słojem aż do czasu uzyskania syropu.
- Syrop połączyć ze zlanym uprzednio alkoholem. Przefiltrować i rozlać ją do butelek.
- Po miesiącu można przystąpić do degustacji.