Nalewka z wiśni na spirytusie i miodzie z odświeżającym aromatem cytrusowej skórki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Nalewkom służą eksperymenty. Dodaj do wiśniówki nieco rodzynek i skórki z cytrusów, a otrzymasz zupełnie wyjątkowy smak i aromat tego tradycyjnego trunku. Podajemy przepis na wiśniówkę z rodzynkami i skórką z cytrusów.
W książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anna Szubińska zebrała kilkadziesiąt prostych i smakowitych przepisów. Książka jest przykładem na to, że nalewki można przygotować o każdej porze roku. Gdy nie ma pod ręką dojrzałych, lokalnych produktów, warto sięgać po owoce suszone, orzechy i cytrusy.
"Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.
Polecamy także:
Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką
SKŁADNIKI
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki soku z wiśni
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki rodzynek
- skórkę otartą z jednej pomarańczy
- skórkę otartą z dwóch cytryn
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrusy wyszoruj, sparz i zetrzyj z nich skórkę - sam barwny wierzch, bez białej warstwy
- Do słoja wlej sok i spirytus, dodaj skórki z cytrusów.
- Wymieszaj, zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 miesiące.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę, dodaj do niej sparzone wrzątkiem rodzynki wraz z miodem.
- Odstaw na kolejne 2 miesiące, przefiltruj i rozlej do butelek i odstaw na co najmniej 6 miesięcy.