Aroniówka - nalewka z aronii na spirytusie [przepis+WIDEO]

Aroniówka - nalewka z aronii na spirytusie [przepis+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z owoców aronii można łatwo przygotować pyszną i bardzo zdrową nalewkę - aroniówkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aroniówka, czyli nalewka z aronii, pozwala uchwycić najlepsze właściwości owoców. Owoce aronii to symbol drugiej połowy lata. Mają mnóstwo wartości odżywczych, a przetwory z aronii urzekają rześkim, letnim smakiem. Podajemy przepis na nalewkę z aronii na spirytusie.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce aronii umyć, pozostawić ogonki, przemrozić przez 24 godziny.

  • Zalać owoce wodą (tylko tyle, by przykryła owoce) i gotować, aż puszczą sok.

  • Wlać całość do kamionkowego garnka, a następnie zalać spirytusem i dosypać cukru.

  • Przykryć szczelnie i pozostawić na 24 godziny.

  • Następnie nalew przecedzić i przefiltrować.

  • Potem rozlać do butelek i pozostawić na 6 tygodni, by dojrzała.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 2,4