Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą

Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dodatek pesto sprawia że zupa nabiera wyjątkowego aromatu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartoflanka to smaczna i bardzo prosta zupa, która smakuje niemal każdemu. Jeśli chcesz nieco ją uszlachetnić i podkręcić jej smak dodaj do niej nieco pesto. Podajemy przepis na zupę ziemniaczaną po włosku.

Składniki

  • Zupa:

  • kawałek wędzonego boczku bez skóry

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 2 szklanki bulionu drobiowego

  • 2 szklanki mleka

  • 1 małe opakowanie śmietany

  • 4 łyżki posiekanej natki

  •  

  • Pesto:

  • 1 pęczek natki

  • 2 łyżki posiekanej bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mielonych orzechów piniowych

  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu

  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek

  • biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki pesto zmiksować na puree. Odstawić.

  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, rozgotować tak, aby niemal się rozpadały. Odcedzić.

  • Boczek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać ziemniaki i bulion. Podsmażać 10 min.

  • Dodać bulion i mleko i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 min.

  • Zupę zaprawić śmietaną. Na koniec dodać siekaną natkę i 2 łyżki pesto.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5