Zupa ze szpinaku i soczewicy: przepis na pożywne danie nie tylko dla wegetarian

Zupa ze szpinaku i soczewicy: przepis na pożywne danie nie tylko dla wegetarian

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa ze szpinaku i soczewicy - kulinarne arcydzieło.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ze szpinaku i soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Jest pożywna, zawiera wiele witamin i przypadnie do gustu wegetarianom.

Składniki

  • opakowanie szpinaku mrożonego lub 2 pęczki świeżego szpinaku

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 160 g zielonej soczewicy

  • 100 ml śmietany 36 proc.

  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej

  • oliwa z oliwek

  • śmietana, sos pomidorowy do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i selera.

  • Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w płatki czosnek.

  • Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

  • Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową. Gdy przyrządzasz zupę ze świeżego szpinaku, umyj go starannie, pozbaw łodyżek i porwij lub potnij na mniejsze kawałki. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

  • Zupę możesz udekorować śmietaną i sosem pomidorowym.

Zupę ze szpinaku i soczewicy można zmiksować i otrzymać gęsty pożywny krem. Ten wariant polecamy, gdy zupę przygotowujemy ze szpinaku mrożonego. Gdy  używamy świeżych liści szpinaku możemy pozostawić zupę niezmiksowaną, będzie się całkiem ładnie prezentowała z kawałkami liści. tak czy inaczej  podana - zawsze smakuje wyśmienicie i  doskonale syci.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5