Zupa warzywna z podsmażanymi jabłkami - solidna porcja witamin na co dzień

Zupa warzywna z podsmażanymi jabłkami - solidna porcja witamin na co dzień

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa bogata w witaminy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny, aksamitny krem z dodatkiem smażonych jabłek smakuje znakomicie. To zupa smaczna i pełna witamin, która wzmocni organizm w czasie wiosennego przesilenia.

Składniki

  • 5 marchewek

  • 1 cebula

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 3 jabłka

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 liść laurowy

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sok z cytryny

  • 1 łyżeczka masła

  • sól i pieprz

  • szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa i dwa jabłka obrać i pokroić w kostkę.

  • Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować 10 min.

  • Dodać jabłka, przyprawy i cukier i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu.

  • Zupę zmiksować na gładki krem.

  • Pozostałe jabłko pokroić, skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na maśle.

  • Zupę podawać udekorowaną kawałkami smażonych jabłek.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Rozszerz dietę dziecku! Czytaj >>>

Ocena: 5