Zupa warzywna z podsmażanymi jabłkami - solidna porcja witamin na co dzień

2021-03-29
Zupa warzywna ze smażonymi jabłkami
Autor: Shutterstock Pyszna zupa bogata w witaminy.
łatwy
35 min
4

Delikatny, aksamitny krem z dodatkiem smażonych jabłek smakuje znakomicie. To zupa smaczna i pełna witamin, która wzmocni organizm w czasie wiosennego przesilenia.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Rozszerz dietę dziecku! Czytaj >>>

SKŁADNIKI

  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 jabłka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa i dwa jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować 10 min.
  • Dodać jabłka, przyprawy i cukier i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Pozostałe jabłko pokroić, skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na maśle.
  • Zupę podawać udekorowaną kawałkami smażonych jabłek.