Zupa warzywna z podsmażanymi jabłkami - solidna porcja witamin na co dzień
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Delikatny, aksamitny krem z dodatkiem smażonych jabłek smakuje znakomicie. To zupa smaczna i pełna witamin, która wzmocni organizm w czasie wiosennego przesilenia.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Rozszerz dietę dziecku! Czytaj >>>
SKŁADNIKI
- 5 marchewek
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 jabłka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa i dwa jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować 10 min.
- Dodać jabłka, przyprawy i cukier i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Pozostałe jabłko pokroić, skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na maśle.
- Zupę podawać udekorowaną kawałkami smażonych jabłek.