Zupa gulaszowa z jabłkami - pożywna i lekka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aromatyczna zupa gulaszowa z jabłkami to taka pół zupa pół sos. Jest pożywna i zawiesista, a jednocześnie niezbyt ciężka. Znakomicie łączą się w niej smaki, o i smak mięsa i smak owoców znakomicie podbija majeranek.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa na gulasz
- 5 jabłek
- 1,5 szklanki siku jabłkowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w niedużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać olej i wrzucić do niego mięso. Obsmażyć na dużym ogniu na rumiano ze wszystkich stron.
- Mięso zalać wodą, zmniejszyć ogień i gotować.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. 2 zetrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Dodać do garnka.
- Na koniec wlać cydr, dodać majeranek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować do miękkości składników.