Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa

Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rzodkiewkowa z gorgonzolą smakuje wybornie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z rzodkiewek - to już brzmi ciekawie, a gdy jeszcze dodamy do niej ser pleśniowy, wyjdzie nam bardzo oryginalne danie. I do tego bardzo smaczne. Zupę rzodkiewkowa z gorgonzolą możemy przygotować na co dzień lub podawać na letnich przyjęciach. Zawsze zrobi wrażenie.

Składniki

  • 1 litr bulionu

  • 1 łyżka masła

  • 2 pęczki rzodkiewki

  • 5 ziemniaków

  • 1 łyżka mąki

  • sól i pieprz

  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany

  • 1 opakowanie sera gorgonzola

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zagotować w bulionie.

  • Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, listki posiekać drobno. Udusić na maśle i dodać do zupy.

  • Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie.

  • Śmietanę wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Zaprawić zupę i ponownie zagotować.

  • Ser pokroić w drobną kostkę i posypać nim zupę przed podaniem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0