Pyszna ogórkowa z pęczakiem - łatwa i szybka w przygotowaniu

Pyszna ogórkowa z pęczakiem - łatwa i szybka w przygotowaniu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa ogórkowa z pęczakiem jest bardzo łatwa do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Talerz gorącej zupy to znakomita porcja energii, zwłaszcza w chłodne dni. Ogórkowa z pęczakiem jest smaczna, pożywna i niezwykle treściwa. Szybo zaspokoi głód, zasyci na długo i rozgrzeje.

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 100 g kaszy pęczak

  • 4 ogórki kiszone

  • 4 ziemiaki

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 łyżka koncentratu

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę zalać wodą i moczyć 60 min, osączyć i przepłukać. Bulion zagotować i wrzucić do niego kaszę, gotować 15 min.

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i gotować aż zmiękną.

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i posiekać.

  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać marchewkę, smażyć 5 min, przyprawić i dodać koncentrat.

  • Podsmażone warzywa dodać do bulionu, wymieszać. Na koniec dodać starte ziemniaki i podgrzewać jeszcze 10 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0