Pyszna ogórkowa z pęczakiem - łatwa i szybka w przygotowaniu

2021-03-29
Zupa ogórkowa z pęczakiem
Autor: Shutterstock Zupa ogórkowa z pęczakiem jest bardzo łatwa do przygotowania.
łatwy
40 min
4

Talerz gorącej zupy to znakomita porcja energii, zwłaszcza w chłodne dni. Ogórkowa z pęczakiem jest smaczna, pożywna i niezwykle treściwa. Szybo zaspokoi głód, zasyci na długo i rozgrzeje.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy pęczak
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 ziemiaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę zalać wodą i moczyć 60 min, osączyć i przepłukać. Bulion zagotować i wrzucić do niego kaszę, gotować 15 min.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i gotować aż zmiękną.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać marchewkę, smażyć 5 min, przyprawić i dodać koncentrat.
  • Podsmażone warzywa dodać do bulionu, wymieszać. Na koniec dodać starte ziemniaki i podgrzewać jeszcze 10 min.