Piwna polewka z twarogiem

2021-03-29
Piwna polewka z twarogiem
Autor: Shutterstock Piwna polewka z twarogiem to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa.
łatwy
20 min
4

Piwna polewka to rodzaj staropolskiej zupy na bazie jasnego piwa i żółtek. W naszej wersji podaje się ją z pokrojonym w kosteczkę twarogiem, który nadaje jej teksturę i lekko kwaskowy posmak.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 butelki jasnego piwa
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g twarogu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piwo zagotować z dodatkiem przypraw.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
  • Do utartych żółtek wlać pół szklanki gorącego piwa, wymieszać i wlać do reszty piwa.
  • Polewkę podawać z pokrojonym w kostkę twarogiem.