Piwna polewka z twarogiem

Piwna polewka z twarogiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piwna polewka z twarogiem to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Piwna polewka to rodzaj staropolskiej zupy na bazie jasnego piwa i żółtek. W naszej wersji podaje się ją z pokrojonym w kosteczkę twarogiem, który nadaje jej teksturę i lekko kwaskowy posmak.

Składniki

  • 3 butelki jasnego piwa

  • 3 goździki

  • kawałek kory cynamonu

  • 3 żółtka

  • 0,5 szklanki cukru

  • 250 g twarogu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piwo zagotować z dodatkiem przypraw.

  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.

  • Do utartych żółtek wlać pół szklanki gorącego piwa, wymieszać i wlać do reszty piwa.

  • Polewkę podawać z pokrojonym w kostkę twarogiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0