Krupnik z otrębami - dietetyczna zupa warzywna z dodatkiem otrąb

2021-03-29
Krupnik z otrębami - dietetyczna zupa warzywna z dodatkiem otrąb
Autor: Shutterstock Krupnik z otrębami to pyszna i niskokaloryczna zupa codzienna.
łatwy
30 min
4

Krupnik z otrębami to dietetyczna wersja popularnej zupy. Zamiast kaszy - otręby, zamiast ziemniaków - kalafior, zamiast skrzydełek z tłustą skórką - chuda pierś. To recepta na zdrową, niskokaloryczną i pyszną zupę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • koperek lub natka
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Kalafiora opłucz.
  • Mięso i warzywa zalej 2 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj aż składniki będą miękkie.
  • Na koniec dodaj otręby i gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę podawaj posypaną zieleniną.