Gramatka - staropolska zupa na piwie

Gramatka - staropolska zupa na piwie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gramatka zaskakuje ciekawym połączeniem smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gramatka to staropolska polewka, której obowiązkowym składnikiem jest jasne piwo. Dawniej często była podawana na śniadanie. Warto ją sobie przypomnieć ze względu na bardzo ciekawe połączeni smaków.

Składniki

  • 1 l jasnego piwa

  • 1 szklanka śmietany

  • 4 żółtka

  • 8 łyżek cukru

  • 2 kostki twarogu

  • 1 główka czosnku

  • 1 łyżka masła

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle na złoto.

  • Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać śmietanę i dokładnie połączyć.

  • Piwo podgrzać i dobrze ciepłe wlać stopniowo cały czas mieszając do jajek ze śmietaną.

  • Na talerz wyłożyć nieco przesmażonego czosnku i pokruszony twaróg. Zalać gorącą zupą.

  • Podawać z grzankami z chleba.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0