Gramatka - staropolska zupa na piwie

2021-03-29
Gramatka - staropolska zupa na piwie
Autor: Shutterstock Gramatka zaskakuje ciekawym połączeniem smaków.
łatwy
20 min
4

Gramatka to staropolska polewka, której obowiązkowym składnikiem jest jasne piwo. Dawniej często była podawana na śniadanie. Warto ją sobie przypomnieć ze względu na bardzo ciekawe połączeni smaków.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 l jasnego piwa
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 kostki twarogu
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle na złoto.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać śmietanę i dokładnie połączyć.
  • Piwo podgrzać i dobrze ciepłe wlać stopniowo cały czas mieszając do jajek ze śmietaną.
  • Na talerz wyłożyć nieco przesmażonego czosnku i pokruszony twaróg. Zalać gorącą zupą.
  • Podawać z grzankami z chleba.