Czeska polewka z 2 rodzajów soczewicy

Czeska polewka z 2 rodzajów soczewicy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czeska zupa z 2 rodzajów soczewicy to sycące danie dla każdego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warzywa strączkowe pełnią bardzo istotna rolę w czeskiej kuchni. Przygotowuje się z nich przede wszystkim polevky czyli zupy. Podajemy sprawdzony przepis na czeską zupę soczewicową.

Składniki

  • 1 kurczak

  • 150 g czerwonej soczewicy

  • 200 g brązowej soczewicy

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1 pęczek dymki

  • 2 pomidory

  • 1 l wody

  • sól i pieprz

  • siekana natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka podzielić na części i włożyć do garnka z osoloną wodą. Dodać obraną i związaną w pęczek (ułatwi to jej wyjęcie z zupy) włoszczyznę oraz brązową soczewicę. Gotować ok godzinę na średnim ogniu.

  • Wyjąć z zupy kurczaka i włoszczyznę, a dodać czerwoną soczewicę i posiekaną dymkę. Gotować 10 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, jeszcze chwilę podgrzewać.

  • Mięso z kurczaka obrać  z kości, pokroić i dodać do zupy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0