Chłodnik z ogórków: łatwy przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chłodnik jest jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni spożywanych na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z botwinki, ale równie smaczny jest chłodnik z ogórków. Jak przygotować staropolski chłodnik ogórkowy? To łatwe. Spróbuj i podziel się z nami wrażeniami!
Chłodnik to tradycyjna polska zupa spożywana na zimno. Jej odmiany znane są także w innych europejskich krajach. Hiszpanie przepadają za gazpacho, a mieszkańcy Bałkanów za taratorem. Na polskich stołach gości przede wszystkim chłodnik litewski, szczególnie w upalne letnie dni. Zgodnie z tradycyjnym przepisem przygotowuje się go na bazie botwinki, ale nie jest to jedyna odmiana chłodnika.
Prosty chłodnik ze świeżych ogórków doskonale gasi pragnienie i odżywia ciało w tropikalną aurę.
SKŁADNIKI
- Na chłodnik ogórkowy:
- 4-6 świeżych ogórków gruntowych
- 1,2 l kefiru lub jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego kopru
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 1/2 pęczka rzodkiewki, opcjonalnie
- ziemniaki świeżo ugotowane
- 4 jajka, po 1 na osobę, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie umyć, wyszorować szczotką, obciąć końce, a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką (w zależności od upodobań na grubych lub drobnych oczkach). Można dodać kilka startych rzodkiewek.
- Ząbek czosnku rozgnieść w prasce i dodać do ogórków.
- Do ogórków dodać jogurt doprawić solą, pieprzem i koprem.
- Chłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę (chyba, że składniki były uprzednio schłodzone).
- Podawać z jajkiem oraz ziemniakami z wody z koperkiem.