Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Chlebówka - przepis na aromatyczną zupę z żytniego pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chlebówka to pachnąca gałką muszkatołową sycąca zupa z żytniego pieczywa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Chlebówka to taka zupa z niczego, która smakuje wszystkim. Wystarczy kilka kromek czerstwego razowego chleba, trochę bulionu (może być nawet z kostki) i nieco przypraw i sycąca zupa może być gotowa dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje ostrym żółtym serem i z dużą ilością siekanej natki pietruszki.
Składniki
6 kromek żytniego chleba
2 łyżki tartego ostrego żółtego sera
1 l bulionu
1 szklanka tłustego mleka
4 żółtka
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki siekanej natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Chleb (najlepiej czerstwy) namoczyć w bulionie, a gdy zmięknie zmiksować na jednolitą masę.
Gotować na średnim ogniu, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jajka rozkłócić z mlekiem i wlać do gotującej się zupy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
Zupę podawać posypaną serem i natką pietruszki.