Chlebówka - przepis na aromatyczną zupę z żytniego pieczywa

Chlebówka - przepis na aromatyczną zupę z żytniego pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chlebówka to pachnąca gałką muszkatołową sycąca zupa z żytniego pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chlebówka to taka zupa z niczego, która smakuje wszystkim. Wystarczy kilka kromek czerstwego razowego chleba, trochę bulionu (może być nawet z kostki) i nieco przypraw i sycąca zupa może być gotowa dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje ostrym żółtym serem i z dużą ilością siekanej natki pietruszki. 

Składniki

  • 6 kromek żytniego chleba

  • 2 łyżki tartego ostrego żółtego sera

  • 1 l bulionu

  • 1 szklanka tłustego mleka

  • 4 żółtka

  • sól i pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb (najlepiej czerstwy) namoczyć w bulionie, a gdy zmięknie zmiksować na jednolitą masę.

  • Gotować na średnim ogniu, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Jajka rozkłócić z mlekiem i wlać do gotującej się zupy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.

  • Zupę podawać posypaną serem i natką pietruszki.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.