Berlińska zupa ziemniaczana: przepis na pyszną kartoflankę

Berlińska zupa ziemniaczana: przepis na pyszną kartoflankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Berlińska zupa ziemniaczana jest pyszna i sycąca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Berlińska zupa krem z ziemniaków z wyraźnym posmakiem boczku i intensywną nutą majeranku. Do tego chrupiące skwareczki. Sycąca i bardzo smaczna niemiecka zupa na polskie stoły.

Składniki

  • pół kg ziemniaków

  • pęczek włoszczyzny

  • 2 cebule

  • 100 gr wędzonego boczku

  • 1 łyżka oleju

  • litr bulionu warzywnego

  • świeży majeranek

  • 2 łyżki śmietany kremówki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, cebule obierz i posiekaj, boczek pokrój w kostkę.

  • Rozgrzej olej w garnku, wrzuć do niego cebulę i 2/3 boczku.

  • Kiedy cebula się zeszkli dodaj ziemniaki i włoszczyznę i chwilę podsmaż.

  • Następnie wlej bulion i dodaj część majeranku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw na nim garnek na 15 min.

  • Wyjmij z zupy majeranek, resztę zmiksuj dodając śmietanę, przypraw.

  • Resztę boczku usmaż na chrupiąco na suchej patelni.

  • Zupę podawaj posypaną skwarkami z boczku i listkami majeranku.

Ocena: 2,8