Zupa z dyni hokkaido: przepis na krem dyniowy z pomarańczą i mlekiem kokosowym [WIDEO]

Zupa z dyni hokkaido: przepis na krem dyniowy z pomarańczą i mlekiem kokosowym [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupę z dyni hokkaido można podać w wydrążonych dyniach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych, dlatego powinniśmy ją często jeść. Najpopularniejszym daniem z dyni jest pyszna zupa. Można ją stosunkowo tanio i szybko przyrządzić, a jest naprawdę smaczna. Podajemy przepis na zupę krem z dyni hokkaido z pomarańczą i mleczkiem kokosowym.

Składniki

  • 1 kg dyni

  • bulion wołowy lub warzywny

  • por

  • czosnek

  • 1 pomarańcza

  • 1 łyżeczka imbiru (w proszku)

  • szczypta kminku

  • sól i pieprz

  • mała puszka mleczka kokosowego

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miąższ dyniowy ścieramy na tarce. Wrzucamy do bulionu.

  • Podsmażamy na patelni trochę pora i czosnku (wedle uznania), wrzucamy do gotującej się zupy.

  • Z pomarańczy wycinamy miąższ - również dorzucamy do zupy.

  • Zupę gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawiamy do smaku imbirem, kminkiem, pieprzem i solą (w zależności od tego, jak słony był bulion).

  • Ugotowaną zupę miksujemy i dolewamy mleczko kokosowe. Podajemy z natką pietruszki.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 3,8