Zupa migdałowa: kresowa zupa na Wigilię

Zupa migdałowa: kresowa zupa na Wigilię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijna zupa migdałowa - przepis pochodzi z tradycji kresowej 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupę migdałową, kresowy specjał wigilijny, można podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Sprawdź, jak przygotować ten kresowy przysmak.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane migdały posiekać, utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.

  • Umyć rodzynki w ciepłej wodzie.

  • Ryż ugotować na sypko.

  • Masę migdałową zalać gorącym mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut.

  • Do przecedzonej zupy dodać rodzynki, a gdy napęcznieją, dodać ryż.

tip dnia

Zamiast gorzkich migdałów możesz użyć pestek moreli albo 2 kropli spożywczego aromatu migdałowego.

Ocena: 4,5