Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim
Zupa rybna z karpia [WIDEO]
![Zupa rybna z karpia [WIDEO]](https://cdn24.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/zupa-rybna-z-karpia-przepis.jpg)
Autor Zdjęcia: Bogusław Biały
Zupa rybna z karpia to danie idealne do przygotowania w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale warto ją przygotowywać w innych porach roku, bo jest bardzo zdrowa
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zupa rybna z karpia według przepisu mistrza kulinarnego Tomasza Królikowskiego to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje. Przepis pochodzi z książki "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!" Jolanty Kwaśniewskiej.
Polecamy również inne przepisy na zupy rybne: Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną, Zupa rybna z szafranem oraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną
Składniki
2 średnie głowy karpia (bez oczu)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 mały kawałek selera (wielkości połowy pięści)
½ średniego pora
½ mniejszej cebuli
ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki
1 l wody
1 płaska łyżka soli
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka cukru
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy.
Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier.
Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną.
Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.