Zupa rybna z karpia [WIDEO]

Zupa rybna z karpia [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Bogusław Biały

Zupa rybna z karpia to danie idealne do przygotowania w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale warto ją przygotowywać w innych porach roku, bo jest bardzo zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa rybna z karpia według przepisu mistrza kulinarnego Tomasza Królikowskiego to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje. Przepis pochodzi z książki "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!" Jolanty Kwaśniewskiej.

Polecamy również inne przepisy na zupy rybne:  Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną, Zupa rybna z szafranem oraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną

Składniki

  • 2 średnie głowy karpia (bez oczu)

  • 2 średnie marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 mały kawałek selera (wielkości połowy pięści)

  • ½ średniego pora

  • ½ mniejszej cebuli

  • ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 płaska łyżka mąki

  • 1 l wody

  • 1 płaska łyżka soli

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 płaska łyżka cukru

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.

  • Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy.

  • Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier.

  • Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną.

  • Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.

  • Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.

Ocena: 3,3