Do kapuśniaku dodajemy kiszoną kapustę zawsze na końcu. Inaczej warzywa, a szczególnie ziemniaki pod wpływem kwasu z kapusty staną się twarde i niesmaczne.
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę domową

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa ugotowana na wieprzowych żeberkach
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych zup domowych. Esencjonalna, wyrazista w smaku i obfita. Właśnie taki powinien być prawdziwy kapuśniak ugotowany na żeberkach wieprzowych. Nabraliście apetytu? Zatem do roboty! Pora na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty!
Składniki
Na kapuśniak:
1,5 l bulionu warzywnego lub wody
500 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
1 cebula
3-4 grzyby suszone
1-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
4-6 ziaren czarnego pieprzu
2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
500 g kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
Na zasmażkę:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła lub smalcu
Przygotowanie krok po kroku:
Żeberka włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 60 minut.
Żeberka i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.
Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.
Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 10 minut.
Dodać pokrojone warzywa i mięso.
Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
Podawać z pajdą chleba.

Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]
Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!