Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę domową

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę domową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa ugotowana na wieprzowych żeberkach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych zup domowych. Esencjonalna, wyrazista w smaku i obfita. Właśnie taki powinien być prawdziwy kapuśniak ugotowany na żeberkach wieprzowych. Nabraliście apetytu? Zatem do roboty! Pora na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty!

Składniki

  • Na kapuśniak:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek

  • 1 cebula

  • 3-4 grzyby suszone

  • 1-3 liście laurowe

  • 3-5 ziaren ziela angielskiego

  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę

  • 500 g kiszonej kapusty, drobno pokrojonej

  • Na zasmażkę:

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła lub smalcu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 60 minut.

  • Żeberka i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.

  • Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.

  • Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 10 minut.

  • Dodać pokrojone warzywa i mięso.

  • Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.

  • Podawać z pajdą chleba.

tip dnia

Do kapuśniaku dodajemy kiszoną kapustę zawsze na końcu. Inaczej warzywa, a szczególnie ziemniaki pod wpływem kwasu z kapusty staną się twarde i niesmaczne. 

Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]

Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).