Wyborna jarzynowa z kiełbaskami

2021-03-29
Wyborna jarzynowa z kiełbaskami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Wyborna jarzynowa z kiełbaskami zapewni pożywny posiłek dla aktywnych fizycznie, młodych i starych. Prosta w przygotowaniu, sycąca i zdrowa. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki 
  • 1 por
  • 200 g wędzonych kiełbasek średnio rozdrobnionych np. frankfuterek
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu z warzyw
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego to dekoracji
  • 1 łyżka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.
  • Do naczynia z grubym dnem wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
  • Kiełbaski kroimy w paski i podsmażamy na patelni. 
  • Dajemy zupy dodajemy sól i pieprz do smaku. Połowę zupy miksujemy na gładko. Łączy zmiksowaną zupę z resztą. Dodajemy usmażone kiełbaski. 
  • Podajemy zupę z kleksem jogurtu, posypaną koperkiem, ze świeżym pieczywem.