Wyborna jarzynowa z kiełbaskami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wyborna jarzynowa z kiełbaskami zapewni pożywny posiłek dla aktywnych fizycznie, młodych i starych. Prosta w przygotowaniu, sycąca i zdrowa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450 g ziemniaków
- 200 g marchwi
- 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki
- 1 por
- 200 g wędzonych kiełbasek średnio rozdrobnionych np. frankfuterek
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry bulionu z warzyw
- 2 łyżki jogurtu naturalnego to dekoracji
- 1 łyżka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.
- Do naczynia z grubym dnem wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
- Kiełbaski kroimy w paski i podsmażamy na patelni.
- Dajemy zupy dodajemy sól i pieprz do smaku. Połowę zupy miksujemy na gładko. Łączy zmiksowaną zupę z resztą. Dodajemy usmażone kiełbaski.
- Podajemy zupę z kleksem jogurtu, posypaną koperkiem, ze świeżym pieczywem.