Włoska zupa weselna z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Włoska zupa weselna z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosta w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczna i pożywna zupa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

We Włoszech prawdziwe wesele nie może się obyć bez esencjonalne i pysznej zupy szpinakowej z klopsikami. Ta łatwa w przygotowaniu zupa syci i stanowi doskonały podkład na większe wyzwania kulinarne. 

Składniki

  • Na klopsiki:

  • 450 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka

  • 1 duże jajko

  • 1/4 szklanki bułki tartej

  • 1/3 szklanki startego parmezanu

  • 1 łyżeczka mielonego czosnku lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Na zupę:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 cebula, posiekana

  • 1 łyżeczki mielonego czosnku (lub 2 ząbki)

  • 2 średnie marchewki, obrane i posiekane

  • 1 łodyga selera, posiekana

  • 2 l bulionu drobiowego

  • 2-4 szklanki wody

  • 1 puszka fasoli Cannellini, opłukanej i odcedzonej

  • 2 łyżeczki oregano

  • 2 łyżeczki natki pietruszki

  • 1 szklanka drobnego makaronu

  • 250 g świeżego szpinaku baby

  • Do wykończenia dania:

  • sól i pieprz do smaku

  • parmezan starty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, parmezanem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Z masy uformuj 40 małych klopsików. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i partiami usmaż klopsiki. Gotowe odłóż na później.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekane: cebulę, marchewkę, seler oraz czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, czyli około 7-9 minut na średnim ogniu. 

  • Do garnka wlej bulion drobiowy i wodę, odcedzoną fasolkę, oregano i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia.

  • Teraz pora dodać makaron i klopsiki. Ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, aż makaron będzie miękki.

  • Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Wystarczy mu 1 minuta. 

  • Rozlej na talerze, gdzie każdy doprawia sobie zup indywidualnie dodając starty parmezan. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8