Tania zupa warzywna z mielonym mięsem: łatwy przepis na sycący posiłek

Tania zupa warzywna z mielonym mięsem: łatwy przepis na sycący posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i oszczędna zupa z mrożonych warzyw i mielonego mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tania zupa warzywna z mielonym mięsem, czyli mięsną wkładką zadowoli każdy apetyt. To łatwy przepis na sycący posiłek na przednówku, gdy mrożone warzywa są tańsze od świeżych. 

Składniki

  • 200 g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego

  • 450 g mrożonych warzyw na zupę, mieszanki: marchwi, pora, fasoli szparagowej, pietruszki lub innej mieszanki warzywnej

  • 4-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

  • 4 kostki bulionu wołowego

  • 2 l wody

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać garnek z grubym dnem.

  • Dodać mięso i chwilę smażyć, aż zmieni kolor na jasno-szary.

  • Dodać mrożone warzywa. Myśmy użyli resztki dwóch mrożonek: z fasolką szparagową i z papryką. 

  • Dodać ziemniaki, kostki rosołowe i wodę.

  • Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. 

  • Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  • Podawać ze świeżym chlebem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5