Sycąca zupa z kurczakiem i ryżem na kwaśno: przepis na peruwiańskie AGUADITO DE POLLO

Sycąca zupa z kurczakiem i ryżem na kwaśno: przepis na peruwiańskie AGUADITO DE POLLO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa z kurczakiem i ryżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycąca zupa z kurczakiem i ryżem to łatwy przepis na peruwiańskie AGUADITO DE POLLO. Kuchnia peruwiańska w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Ta łatwa zupa o bogatym, kwaśnym smaku, obficie przyprawiona nacią kolendry spodoba się waszym bliskim. 

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 papryka zielona

  • 1 papryczka chili

  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę

  • 5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

  • 6 szklanek rosołu drobiowego

  • 2 szklanki gotowanej piersi kurczaka, poszarpanej na włókna lub pokrojonej w kostkę

  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

  • 1/2 szklanki białego lub brązowego ryżu

  • 1/2 szklanki groszku

  • 1-2 kolby kukurydzy, pokrojone na kawałki, można użyć już ugotowaną kukurydzę

  • 2 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 pęczek świeżych liści kolendry

  • 1 limonka, sok

  • opcjonalne do dekoracji: posiekany szczypior lub  świeże liście kolendry, cienkie plasterki limonki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, chili i cebulę, smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się półprzezroczysta.

  • Dodaj czosnek. Kontynuuj smażenie jeszcze przez 1-2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Przenieś całą zawartość garnka do dużego blendera i odstaw na bok do ostygnięcia.

  • Do tego samego garnka dodaj 5 filiżanek wywaru z kurczaka, pierś z kurczaka, ziemniaki, marchew, ryż, groszek, kukurydzę, kminek i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 25-30 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ryż ugotowany.

  • Gdy zupa będzie gotowa, do blendera dodaj 1 szklankę bulionu, posiekaną nać kolendry i sok z limony, zmiksuj w trybie pulsacyjnym na gładkie puree. 

  • Zawartość blendera dodaj do zupy. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  • Podawaj natychmiast, posypane zieleniną i udekorowane plasterkami limony. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5