Prawdziwa zupa fasolowa jak u babci: łatwy przepis na fasolówkę na wędzonych żeberkach

Prawdziwa zupa fasolowa jak u babci: łatwy przepis na fasolówkę na wędzonych żeberkach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolowa na wędzonych żeberkach smakuje jak u babci

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prawdziwa zupa fasolowa, która smakuje jak u babci, to fasolówka na wędzonce. Gęsta, pachnąca dymem wędzarniczym i pyszna! Do gotowania fasolowej można wykorzystać wędzone żeberka, boczek lub inną wędzonkę. Zawsze wybierajcie to, co lubicie. Nie zapomnijcie o ziołach przyprawowych, majeranku i cząbrze, które redukuję wiatropędne właściwości fasoli. Gotowi! Zatem do dzieła! 

Składniki

  • 1,5 l wody

  • 1 szklanka suchej białej fasoli

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera, wielkości pudełka od zapałek

  • 1 cebula

  • 500 g wędzonych żeberek

  • 2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suchą fasolę namoczyć na noc.

  • Rano odcedzić fasolę, przełożyć do garnka i wlać 1,5 l wody.

  • Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać wędzone żeberka. Dodać majeranek i cząber.

  • Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie, należy odłowić 1 fasolkę i spróbować, czy jest już miękka. 

  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut. 

  • Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć żeberka. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki.

  • Pokrojone mięso włożyć z powrotem do zupy.

  • Przed podaniem spróbować, ewentualnie posolić i popieprzyć, podawać z chlebem.

tip dnia

Nie solić zupy przed gotowaniem. Wędzone żeberka wieprzowe są słone i w trakcie gotowania uwolnią wystarczającą ilość soli.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).