Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis

Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozgrzewający i pożywny krupnik z podrobami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik z kurzymi serduszkami to pożywna porcja zupy dla każdego. To również ekonomiczna wersja ulubionego krupniku. Kurze serduszka są dość tanie. Warto sięgać po podroby, bo to sycąca porcja pełnowartościowego białka. 

Składniki

  • 1,5 l wody

  • 300 g serduszek drobiowych

  • 300 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por

  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej

  • 2-4 ziemniaki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 1 łyżka masła

  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Serduszka wypłukać, ściąć plasterek z grubszej strony, obcinając żyłki. 

  • Do garnka włożyć  serduszka. Dodać pieprz w ziarnach. Zalać wodą lub bulionem drobiowym, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż serduszka się ugotują i będą miękkie. Zazwyczaj potrzeba na to 40 minut.

  • Do bulionu dodać pokrojone warzywa oraz kaszę, gotować do chwili, gdy kasza się rozklei.

  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz masło. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

  • Podawać z pajdą chleba.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5