Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską

Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zupa bogata w warzywa i pyszną kiełbasę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską to pożywna zupa. Smakuje i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dostarcza sporo energii. 

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 500 g kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej lub toruńskiej

  • 500 g kapusty białej

  • 4-5 średnich ziemniaków

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do bulionu dodać pokrojone na plasterki marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut. 

  • Dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek oraz cząber.

  • Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.

  • Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę i gotować jeszcze 3 minuty. 

  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5