Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym

Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa ze słodkiej kapusty to dobry sposób na ukojenie ciała i duszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Słodka kapusta podczas gotowania uwalnia specyficzny smak i zapach. Mocny, ciemny rosół wołowy będzie w tej zupie doskonałą parą dla wbrew pozorom intensywnego warzywa. Dodatek ziół „wiatropędnych”, lubczyku, cząbru i kminku, łagodzi efekty uboczne wywołane przez kapustę. To pożywna i bardzo smaczna zupa na chłodniejsze dni.

Składniki

  • 1,5 l rosołu wołowego

  • 0,5 kg szpondra

  • 1/4 główki białej kapusty

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek

  • 1 por, tylko biała część

  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso zalać rosołem wołowym lub wodą, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około godzinę.

  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru mięsnego.

  • Kapustę i por zszatkować drobno lub pokroić na bardzo cienkie paski, dodać do zupy. Gotować około 30 minut.

  • Wyjąć mięso, obrać z kości i pokroić drobno, ponownie dodać do zupy.

  • Podawać z żytnim chlebem.

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 5