Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i grzybów

2021-03-29
Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i pieczarek
Autor: Shutterstock Zdrowa i pyszna zupa, która zapewni ci komfort
łatwy
30 min
4

Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i pieczarek to świetny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe. Warzywna zupa z wkładką będzie smakowała zarówno na południowy posiłek, jak i na kolację w chłodniejszy wieczór. 

 

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 2 szklanki pieczarek lub boczniaków, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 szklanki brukselki, świeżej lub mrożonej
  • 2 piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki wielkości kęsa.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać plasterki piersi kurczaka i pokrojone pieczarki. Smażyć do zrumienienia.
  • Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać brukselkę oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy brukselka będzie ugotowana.
  • Podawać z kromką świeżego pieczywa.