Pożywna kartoflanka z parówkami

Pożywna kartoflanka z parówkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tania i łatwa w przygotowaniu ziemniaczana zupa z parówkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa kartoflanka z parówkami to pożywna zupa na co dzień. Sycąca, zdrowa i ekonomiczna. 

Składniki

  • 8 do 10 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 1 pietruszka

  • 1/2 pora

  • 1/4 bulwy selera

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 50 g masła

  • 1 łyżka oleju

  • 100 ml śmietany 18% opcjonalnie

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 200-250 g parówek lub kiełbasek wiedeńskich lub kiełbasy parówkowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Umyj pozostałe warzywa i pokrój je również na małe kawałki.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj por i marchewki i krótko smaż. Dodaj ziemniaki i uzupełnij bulionem warzywnym. Przypraw solą i pieprze i doprowadź do wrzenia.

  • Gotuj przez 30 minut, lub do chwili gdy ziemniaki i warzywa są miękkie. Zupę zmiksuj w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego lub przetrzyj przez gęste sito.

  • Teraz dodaj majeranek i połowę natki pietruszki. Na koniec dodaj śmietanę i pokrojone parówki. Zamieszaj i podgrzewaj przez 1-3 minuty.

  • Zupę rozlej do głębokich talerzy i udekoruj natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2