Pokrzepiająca zupa jarzynowa z klopsikami

2021-03-29
Zupa jarzynowa z klopsikami
Autor: Shutterstock Doskonała zupa na pokrzepienie
łatwy
45 min
4

Zupa jarzynowa z klopsikami to krzepiące danie z wkładką - idealne na chłodniejsze dni. Pożywna zupa jarzynowa i sycące mięsne frykadelki sprawdzą się, jako posiłek dla całej rodziny. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z kminkiem, pieprzem i solą. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować 20 kulek, po 5 na 1 osobę.
  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.
  • Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. 
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.
  • Na wrzącą zupę dodać mięsne klopsiki. Gotować jeszcze 3-5 minut. 
  • Podawać zupę posypaną natką pietruszki.