Podhalańska kwaśnica wg Magdy Gessler. "Kuchenne rewolucje" w Karczmie Polany [Kościelisko]
2022-09-23
łatwy
60 min
4
Podhalańska kwaśnica to tradycyjne danie kuchni góralskiej. Podczas "Kuchennych rewolucji" w Karczmie Polany Magda Gessler danie to udoskonaliła i nadała mu prawdziwie restauracyjny sznyt. Kwaśnica odegrała ważną rolę również w Bistro "Pod Papryką" w Karpaczu, dawniej "Geneza smaku". Kwaśnica z "Kuchennych rewolucji" to nie tylko zupa z kiszonej kapusty, ale to właściwie jednogarnkowa potrawa na gęsinie. Jak ją zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na podhalańską kwaśnicę według Magdy Gessler.
SKŁADNIKI
- 4 gęsie nogi
- 25 dag włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 dag suszonych grzybów
- 75 dag kapusty kiszonej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, dorzucamy włoszczyznę i wszystko zalewamy wodą.
- Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a następnie oddzielamy kość.
- Na patelni dusimy kapustę z cebulą drobno pokrojoną w kostkę.
- Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie i kroimy w cienkie paski.
- Pokrojone mięso z gęsiej nogi łączymy z pozostałymi składnikami i wywarem, który pozostał po gotowaniu gęsiny i włoszczyzny. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem.
- Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
- Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi