Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka

Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała zupa na pocieszenie - syci i rozgrzewa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa kartoflanka z szynką to pyszna zupa z przetartych warzyw. Taką sprytną zupę możecie zabrać do pracy lub szkoły. Nie potrzeba do niej łyżki, wystarczy kubek. Idealny posiłek w środku dnia to właśnie kartoflanka w postaci kremu, który można wypić duszkiem lub powoli nim się delektować. 

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 100 g peklowanej szynki wieprzowej z tłuszczykiem lub wędzonki lub chudego boczku wędzonego

  • 2 łyżeczki smalcu lub oleju

  • 80 g tartego sera twardego np. parmezanu lub bursztynu

  • 100 ml śmietany 18%

  • 1,2 l bulionu warzywnego

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. 

  • Szynkę również pokroić w kostkę. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać szynkę i smażyć do zrumienienia. Szynkę wyjąć i odłożyć na później.

  • Do garnka dodać marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15 minut.

  • Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub przetrzeć przez sito. 

  • Do zupy dodać ser oraz śmietanę. Zagotować.

  • Spróbować zupę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

  • Podawać posypaną zrumienioną szynką i posiekaną natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Dieta dla SENIORA! Czytaj >>>

Ocena: 3,3