Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem: wzmacnia odporność
Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Doskonała zupa na pocieszenie - syci i rozgrzewa
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kremowa kartoflanka z szynką to pyszna zupa z przetartych warzyw. Taką sprytną zupę możecie zabrać do pracy lub szkoły. Nie potrzeba do niej łyżki, wystarczy kubek. Idealny posiłek w środku dnia to właśnie kartoflanka w postaci kremu, który można wypić duszkiem lub powoli nim się delektować.
Składniki
3 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
100 g peklowanej szynki wieprzowej z tłuszczykiem lub wędzonki lub chudego boczku wędzonego
2 łyżeczki smalcu lub oleju
80 g tartego sera twardego np. parmezanu lub bursztynu
100 ml śmietany 18%
1,2 l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
Szynkę również pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać szynkę i smażyć do zrumienienia. Szynkę wyjąć i odłożyć na później.
Do garnka dodać marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Dodać ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15 minut.
Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub przetrzeć przez sito.
Do zupy dodać ser oraz śmietanę. Zagotować.
Spróbować zupę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną zrumienioną szynką i posiekaną natką pietruszki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Dieta dla SENIORA! Czytaj >>>