Jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami: oszczędna zupa domowa

Jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami: oszczędna zupa domowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa jarzynowa z ziemniakami i mięsem kurczaka podana z natką pietruszki

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami to sycąca i tania zupa domowa. Mięsna wkładka dodaje wartości odżywczej. Esencjonalny wywar na kościach to skarbnica mikroelementów takich jak wapń, fosfor, żelazo i selen. Warzywa uregulują pracę Waszych jelit, a cukry zawarte w ziemniaku dodadzą energii Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę z kurczakiem i ziemniakami!

Wartość odżywcza bulionu na kościach

Poprosiliśmy pediatrę, lek. Jana Stawskiego o wyjaśnienie, dlaczego warto gotować bulion na kościach. Oto co nam powiedział:

„Bulion na kościach zawiera całe bogactwo aminokwasów, cegiełek z których zbudowane są wszystkie tkanki i narządy naszego ciała. Aminokwasy biorą udział w procesach budowy (u dzieci i młodzieży), odbudowy (u dorosłych) i regeneracji. Dostarczenie ich w czystej postaci, bez potrzeby trawienia pozwala je natychmiast spożytkować na budowę i naprawę.

Aminokwasy mogą poprawić nastrój, zwiększają naszą energię, wpływają na koncentrację, reguluję równowagę hormonalną.

Długie gotowanie na niewielkim ogniu wywaru z kości i mięsa uwalnia – składniki mineralne – potas, fosfor, magnez. Najwyższe stężenie tych niezwykle potrzebnych minerałów otrzymamy z powolnego gotowania rybich głów, kręgosłupów i ogonów.

Natomiast długie i intensywne gotowanie kości, na nieco większym ogniu, uwalnia wapń i żelazo.

Buliony zawierają w dużych ilościach witaminy odporne na obróbkę cieplną, z grupy B rozpuszczalne w wodzie, a także rozpuszczalne w tłuszczach: A, E oraz beta-karoten.

Dodatek świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, koperek, szczypiorek, uzupełni wartość bulionu o witaminę C”.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4