Egzotyczna zupa z białą rzodkwią i boczkiem - prosta a oryginalna

Egzotyczna zupa z białą rzodkwią i boczkiem - prosta a oryginalna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z białej rzodkwi z boczkiem - prosta i pyszna

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zupa z białą rzodkwią i boczkiem jest  pożywna i bardzo smaczna - może dzięki oryginalnemu  zestawowi przypraw. Łatwo ją przygotujesz i zachwycisz biesiadników.

Składniki

  • 300 g boczku bez kości (ze skórą)

  • 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę (np. filety)

  • 1.5 litra bulionu drobiowego

  • 300 g białej rzodkwi

  • 20 g korzenia imbiru

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • kilka ziaren pieprzu

  • 1 łyżka ryżowego wina lub 1/2 łyżki octu ryżowego

  • sól

  • pieprz

  • kilka gałązek świeżej kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek (w całości) i kawałki kurczaka zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy, odszumowując w razie konieczności.

  • Gdy płyn zacznie wrzeć, łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy boczek jeszcze ok. 30 minut, aż zacznie puszczać sok.

  • Wyjmujemy boczek, studzimy i kroimy w cienkie kwadratowe kawałki, a bulion odcedzamy.

  • Rzodkiew kroimy na plasterki zbliżone wielkością do kawałków boczku, a imbir na drobne talarki.

  • W woku rozgrzewamy olej, dodajemy imbir oraz rozgniecione ziarna pieprzu i krótko smażymy.

  • Wlewamy wino oraz bulion, wrzucamy rzodkiew i boczek. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy go jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dodajemy listki świeżej kolendry.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5