Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Opieńka miodowa (Armillaria mellea) - inaczej łopieńka, opieniek, bedłka pniakowa, pierścianka, podpieńka lub podpieniek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ze świeżych opieniek to niezwykle smaczna i sycąca grzybowa.  Opieńka miodowa, groźny szkodnik drzew, rośnie nie tylko na powalonych kłodach, ale również na żywych drzewach. Jednocześnie to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów leśnych. Najczęściej owocniki opieńki są marynowane lub solone. Zupa z nich w pełni ujawnia doskonały smak. 

Składniki

  • 750 g opieńki miodowej, grzybów leśnych

  • 1 cebula, średnia, drobno posiekana

  • 1 marchewka, średnich rozmiarów, starta na tarce

  • 2 łyżki oleju 

  • 6 średnich ziemniaków, około 350 g, obranych i pokrojonych w kostkę

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • pieprz świeżo zmielony do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć. Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę i marchewkę smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać ugotowane opieńki i smażyć 1-3 minut.

  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać do wrzącej zupy ziemniaki. Gotować do miękkości.

  • Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Dodać do wrzącej zupy i zagotować.

  • Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

  • Podawać z kromką świeżego chleba posmarowanego śmietanowym masłem. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).