Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Opieńka miodowa (Armillaria mellea) - inaczej łopieńka, opieniek, bedłka pniakowa, pierścianka, podpieńka lub podpieniek
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa ze świeżych opieniek to niezwykle smaczna i sycąca grzybowa. Opieńka miodowa, groźny szkodnik drzew, rośnie nie tylko na powalonych kłodach, ale również na żywych drzewach. Jednocześnie to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów leśnych. Najczęściej owocniki opieńki są marynowane lub solone. Zupa z nich w pełni ujawnia doskonały smak.
Składniki
750 g opieńki miodowej, grzybów leśnych
1 cebula, średnia, drobno posiekana
1 marchewka, średnich rozmiarów, starta na tarce
2 łyżki oleju
6 średnich ziemniaków, około 350 g, obranych i pokrojonych w kostkę
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz świeżo zmielony do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć. Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę i marchewkę smażyć do zeszklenia cebuli.
Dodać ugotowane opieńki i smażyć 1-3 minut.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Dodać do wrzącej zupy ziemniaki. Gotować do miękkości.
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Dodać do wrzącej zupy i zagotować.
Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z kromką świeżego chleba posmarowanego śmietanowym masłem.