Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood

Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną przyrządzona w wolnowarze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa grzybowa z wolnowaru to pyszne danie, które dzięki szczególnemu przygotowaniu posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż posiłek przyrządzony w tradycyjny sposób. W okresie świątecznym watro pokusić się o zrobienie tradycyjnej zupy grzybowej w ten wyjątkowy sposób.

Składniki

  • 2 cebule

  • 200 g grzybów suszonych

  • 2 marchewki

  • 2 gałązki tymianku

  • 2 liście laurowe

  • 4 kuleczki ziela angielskiego

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 5 ziarenek

  • 25 ml oleju

  • 25 ml oleju

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone grzyby zalewamy zimna wodą. Cebule kroimy na pół, inne warzywa na 3 części – wszystko polewamy oliwą i olejem.  Wkładamy do piekarnika (całość w żaroodpornym naczyniu na 220 stopni na 20 min).

  • Po zapieczeniu warzyw, dodajemy grzyby oraz wodę w której je odmaczaliśmy, następnie dorzucamy zioła i ziarna pieprzu, wszystko zalewamy 1 litrem wody.

  • Na wolnowarze (Crock-Pot) ustawiamy funkcję grzania HIGH i gotujemy 2,5 h w urządzeniu.

  • Podajemy z kaszą gryczaną albo z łazankami.

Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka - ambasadora marki Crock-Pot.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

 Wigilijny barszcz z uszkami,

Zupa migdałowa,

Tradycyjna zupa rybna

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa po staropolsku

Zupa grzybowa z łazankami

Ocena: 4