Zupa z mrożonej fasolki szparagowej: przepis jak zrobić jarzynową z mrożonki
Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood
Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną przyrządzona w wolnowarze
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa grzybowa z wolnowaru to pyszne danie, które dzięki szczególnemu przygotowaniu posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż posiłek przyrządzony w tradycyjny sposób. W okresie świątecznym watro pokusić się o zrobienie tradycyjnej zupy grzybowej w ten wyjątkowy sposób.
Składniki
2 cebule
200 g grzybów suszonych
2 marchewki
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
3 gałązki natki pietruszki
2 korzenie pietruszki
5 ziarenek
25 ml oleju
25 ml oleju
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Oczyszczone grzyby zalewamy zimna wodą. Cebule kroimy na pół, inne warzywa na 3 części – wszystko polewamy oliwą i olejem. Wkładamy do piekarnika (całość w żaroodpornym naczyniu na 220 stopni na 20 min).
Po zapieczeniu warzyw, dodajemy grzyby oraz wodę w której je odmaczaliśmy, następnie dorzucamy zioła i ziarna pieprzu, wszystko zalewamy 1 litrem wody.
Na wolnowarze (Crock-Pot) ustawiamy funkcję grzania HIGH i gotujemy 2,5 h w urządzeniu.
Podajemy z kaszą gryczaną albo z łazankami.
Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka - ambasadora marki Crock-Pot.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,