Doskonała zupa z maślaków: przepis na zupę ze świeżych grzybów

Zupa z maślaków
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zupa z maślaków jest po prostu pyszna. Maślaki, leśne grzyby, są pełne smaku. Ich jedyna wada, to skórka wydzielająca śluz, którą trzeba usunąć przed gotowaniem. W inny przypadku zupa będzie pełna twardych i nieapetycznych skórek.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g grzybów maślaków
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g ziemniaków
  • 6-8 dag drobnego makaronu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, usunąć skórkę z kapelusza, opłukać, pokrajać w paseczki. 
  • Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać do niej grzyby i dusić do miękkości pod przykryciem, a na koniec oprószyć mąką.
  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, wsypać do wywaru i gotować.
  • Gdy ziemniaki będą prawię miękkie, dodać do nich przygotowane grzyby oraz makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu. 
  • Przed podaniem doprawić do smaku.
Czy warto jeść grzyby?

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej