Ziemniaki pieczone w boczku - ziemniaczane wulkany na smutki

Ziemniaki pieczone w boczku - ziemniaczane wulkany na smutki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki zawinięte w plastry boczku i upieczone doskonale smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki pieczone w boczku to doskonałe danie na pocieszenie - łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo pyszne. Wystarczą ziemniaki, cebula, kilka plastrów boczku, kawałek żółtego sera i pyszna kolacja gotowa. Świetnie smakują z piwem lub kieliszkiem białego wina,

Składniki

  • 12 małych, równej wielkości ziemniaków

  • duża cebula

  • 12-24 plasterków boczku (zależy od wielkości ziemniaków i plasterków)

  • łyżka masła

  • pęczek szczypiorku

  • łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

  • 1/2 filiżanki bulionu

  • 12 dużych kostek sera gouda

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, podgotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.

  • Cebulę obrać, pokroić na 12 plastrów.

  • Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć plasterek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Gdyby boczek nie chciał przylegać, spiąć wykałaczką.

  • Na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym.

  • Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

//towideo.pl/embed/NzIxNjY=

Ocena: 5