Pieczone ziemniaczki z fetą i czarnymi oliwkami

2021-03-29
Pieczone ziemniaki z fetą i oliwkami
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Pieczone ziemniaczki z fetą i czarnymi oliwkami to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Są smaczne i chrupiące. Stanowią znakomite tło dla słonej fety i aromatycznych oliwek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • masło klarowane
  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Obrać i pokroić w słupki.
  • Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę, posypać ziołami i wstawić na 50 min do piekarnika na 170 st. C.
  • Oliwki pokroić w plasterki, ser w kostkę.
  • Ziemniaki podawać posypane fetą i oliwkami.
  •