Pieczone warzywa korzeniowe z serem kozim
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pieczone warzywa to ogromna korzyść dla organizmu, bo dzięki takiemu daniu uzupełnimy swoją dietę w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- pietruszka
- średni burak
- ziemniak
- 50 g twarogowego sera koziego
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz ziołowy, słodka, ostra papryka, kumin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać i pokroić w grube jednocentymetrowe słupki. Przełożyć do miski, skropić oliwą i doprawić przyprawami, dobrze wymieszać, aby składniki pokryły się marynatą.
- Tak przygotowane warzywa wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 35–40 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem kozim.