Łosoś w marynacie z ryżem i szparagami
2021-03-29
średni
45 min
4
Łosoś to tłusta ryba morska, która jest źródłem zarówno pełnowartościowego białka, jak i kwasów omega-3, które są bardzo ważne w regeneracji organizmu. Danie z łososiem nie dość, że jest smaczne, to spełnia miano pełnowartościowego posiłku, dostarczającego węglowodanów złożonych, dobrych tłuszczy, białka oraz witamin i składników mineralnych.
Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?
SKŁADNIKI
- Ryba:
- 150 g fileta z łososia
- 1/2 małej papryczki chilli
- 30 g ryżu dzikiego na sucho (2 łyżki)
- 240 g zielonych szparagów (8 sztuk)
- Marynata:
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Szparagi ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Składniki marynaty wymieszać, a następnie natrzeć nimi rybę. Odłożyć łososia na co najmniej kilkanaście minut do lodówki.
- Następnie ułożyć kawałek ryby na folii aluminiowej. Posypać posiekaną drobno papryczką chilli. Zawinąć szczelnie folią i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku około 15 minut.
- Podawać rybę z ugotowanym ryżem i szparagami.