Łosoś w marynacie z ryżem i szparagami

2021-03-29
EZ
Łosoś w marynacie z ryżem i szparagami
Autor: Shutterstock Ten przepis polecają specjalistki z poradni dietetycznej Dietosfera w Warszawie!
średni
45 min
4

Łosoś to tłusta ryba morska, która jest źródłem zarówno pełnowartościowego białka, jak i kwasów omega-3, które są bardzo ważne w regeneracji organizmu. Danie z łososiem nie dość, że jest smaczne, to spełnia miano pełnowartościowego posiłku, dostarczającego węglowodanów złożonych, dobrych tłuszczy, białka oraz witamin i składników mineralnych.

Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

SKŁADNIKI

  • Ryba:
  • 150 g fileta z łososia
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • 30 g ryżu dzikiego na sucho (2 łyżki)
  • 240 g zielonych szparagów (8 sztuk)
  • Marynata:
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Szparagi ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Składniki marynaty wymieszać, a następnie natrzeć nimi rybę. Odłożyć łososia na co najmniej kilkanaście minut do lodówki.
  • Następnie ułożyć kawałek ryby na folii aluminiowej. Posypać posiekaną drobno papryczką chilli. Zawinąć szczelnie folią i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku około 15 minut.
  • Podawać rybę z ugotowanym ryżem i szparagami.
EZ