Ziemniaczana carbonara: pyszne kartofle zapiekane z boczkiem i śmietaną

2021-03-29
Ziemniaki a la carbonara: pyszne kartofle zapiekane z boczkiem i śmietaną
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ziemniaczana carbonara to po porstu pyszne kartofle zapieczone z boczkiem i śmietaną. Dodatek parmezanu bardzo podnosi smak. Sycące danie poskromi nawet największy apetyt. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku
  • 300 ml śmietany
  • 80 g parmezanu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • pietruszka, posiekane
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem i gotować 20 minut. Następnie ziemniaki przestudzić, obrać i pokroić w grube plastry.
  • Wymieszać śmietanę z jajkiem i startym serem i doprawić solą i pieprzem.
  • Pokroić boczek i cebulę w kostkę. Odłożyć na bok dwie łyżki boczku; posypiemy nim ziemniaki przed końcem pieczenia.
  • Boczek dodać na gorącą patelnię i smażyć do zrumienienia. Dodać 1 łyżkę masła i pokrojoną cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Posmarować formę do pieczenia masłem i ułożyć w niej plastry ziemniaków.
  • Polać ziemniaki sosem śmietanowym, rozłożyć na wierzch usmażoną cebulę i bekon.
  • Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie posypać pozostałym pokrojonym boczkiem, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec do zrumienienia boczku.