Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów: przepis na pyszny obiad wege

Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów: przepis na pyszny obiad wege

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cukinia, ziemniaki, pomidory, aromatyczne zioła, a wszystko pod zarumienionym serem - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia jest warzywem wszechstronnym - można ją jeść zarówno na surowo, jak i na ciepło. Świetnie smakuje w formie zapiekanej - z ziemniakami i pomidorami. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę z cukinii - podajemy dobry przepis na danie wege.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik podgrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy warzywa. Cukinie (bez obierania) kroimy na 1-centymetrowe plastry.

  • Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Obieramy ziemniaki i również kroimy w plastry. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie.

  • Przygotowujemy naczynie żaroodporne (ok. 25-30 cm), natłuszczamy oliwą. Wkładamy do niego zeszkloną cebulę i rozprowadzamy równomiernie. Układamy pokrojone w krążki warzywa i ziemniaki. Można w sztorc albo jeden na drugi, zaczynając i kończąc warstwami z cukinii. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami.

  • Przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.

  • Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę i posypujemy ją startym serem. Ponownie wkładamy do piekarnika (już bez folii) i pieczemy, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni (ok. 10-15 minut). Zapiekanka doskonale smakuje z sałatą z różnych gatunków sałat z sosem winegret.

Ocena: 2,5